sreda, 25. september 2013

Pohorska omleta

 Naša druga slaščica letos je bila slastna pohorska omleta. Povezana je s pravljičnim številom tri.


Za testo potrebujemo: 3 jajca, 3 žlice bele mehke moke, 3 žlice sladkorja. Za nadev in okrasitev 3 žlice brusnične in borovničeve marmelade ter četrt litra sladke smetane, vanilin sladkor in sladkor v prahu.

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Beljake stepemo v trd sneg, rumenjake s sladkorjem stepemo v jajčno kremo, ki naj postane svetlo rumena in trikratno naraste. V jajčno kremo rahlo vmešamo 2 žlici stepenih beljakov, rahlo dodamo presejano moko ter dodamo preostali beljakov sneg. Previdno ga potegnemo v maso. Napolnimo model premera 22 cm, ki smo ga obložili s peki papirjem in pečemo 12 minut pri 220°C.



Pečeno omleto zvrnemo na krožnik in do polovice namažemo z marmelado. Omleto previdno prepognemo.  
Okrasimo jo s stepeno sladko smetano, ki smo jo posladkali z vanilin sladkorjem. Poprašimo s sladkorjem v prahu in ponudimo še toplo. 

Količina je primerna za enega lačnega ali pa tudi tri manj lačne jedce.

Jo lahko pospravite sami?



1 komentar:

  1. Zelo dobra omleta nam je uspela lani na tekmovanju, kljub manjšim zapletom.

    OdgovoriIzbriši